Matilda

Grekland 2021 - Rhodos, del 2
Hur sammanfattar man då en semester? Målet var att blogga dagligen men eftersom både jag och Linus hade energi som sengångare i 40+ hettan fanns orken inte riktigt på plats. Målet var att göra flera utflykter, istället låg vi mest vid poolen som klubbade sälar. Inte helt fel det heller! 😊
 
Det blev två utflykter i alla fall; till Rhodos stad och till Sými.
 
Rhodos stad:
Staden hade fem hamnar, varav tre fortfarande är i bruk. Tror jag. Vi började vid en hamn med en fantastiskt vacker öppning prydd av rådjur, stadens skyddsdjur. 
Inte bästa bilden men man kan skymta rådjuren på piedestalerna. Beskyddaren för staden är guden Hellios, solguden. 
På turen åkte vi runt i nya delen av Rhodos för att sedan avsluta med gamla. Här finns en blandad historia av Konstantinopel, Osmanska riket och bysantinska riket. Alla ville ha en del av staden. Vår guide berättade om hur Rhodos varit extremt viktigt som bindningspunkt och hur den var framstående inom vetenskap i sona glansdagar. Inte bara full med festglada ungdomar som letar efter en billig fylla vill säga.
 
Blandade bilder från gamla delen av Rhodos.
Min gissning är att vår guide var någon form av lärare/professor som hade turerna som fritidsintresse för jäklar, håll i hatten, när han drog igång. En av de mest spännande anekdoterna var den bakom följande bild:
 Bokuppslaget (eventuellt på latin?) är historien om när Rhodos höll på att bli övertaget av Osmanska riket. Anastasia var en kvinna som förlorade sin man i striderna. Förtvivlad över beskedet tog hon livet av sina barn, då hon visste att deras öde hos fienden i bästa fall innebar fångenskap och eventuellt inom sultanens harem för sin dotter. Hon drog sedan på sig sin mans rustning och drog ut i strid med de andra männen. Hon dog på slagfältet, men legenden säger att när sultanen fick reda på att en kvinna slagits och stupat som en av männen ska han sagt att "om deras kvinnor slåss så är det hopplöst att kunna ta över staden". Kriget ska istället slutat i förhandlingarna där Rhodosborna fick behålla mycket av sin frihet under sultanens styre. 
 
Sými:
Vår andra utflykt var till staden Sými. En liten ö som är "bilden om Grekland i ett nötskal". Färgglada fasader, fiskebåtar, pittoreska gator m.m. Vår guide berättade om hur stadens befolkning livnärt sig u hundratals år på att dyka efter tvättsvamp. Hur männen var ute ett halvår och dök för att återvända med sin fångst. Än idag finns några få familjer kvar med dykare men då staden blev bombad och nästan övergedd under andra världskriget sökte sig stor del av befolkningen till USA eller Australien där det fanns behov av dykare. Runt 50-talet började turister hitta till staden och idag lever alla invånare av turism. Guiden berättade att då invånarna tidigare var rädda för fiender byggdes alla bostäder högst upp på ön, dit det tidigare enbart fanns en trappa på ca 500 steg. Dom klubbade sälarna nöjde sig med att gå upp 250 innan vi insåg oss besegrade i hettan. Tydligen blev folk riktigt gamla förr tack vare den ständiga motionen. Hatten av!
 250 steg fick räcka, vacker panorama vy ändå.
 
 
Resan i övrigt:
Vi har som förväntat ätit alldeles för mycket av det fantastiska grekiska köket, nästan utvecklat simfenor i poolen, slappat i skuggan och helt enkelt tagit det piano. Återigen bekräftas min bild av att en säl är mitt spiritanimal; lata sig, simma och bada, äta för mycket fisk och skaldjur... Ha det gött och njuta av livet helt enkelt!
 
 
 
 
 
 Grekiska smårätter, C'est magnifique!
Mojito i skuggan!
 Italiensk restaurang med fantastisk pasta. 
Hotellet by night.
Utsikt över Rhodos. 
 Glass i stora lass på Sými!
 
 
 
 
Sista morgon - avnjurter en champagnefrukost!